Wat is de levensduur van een auto?

De auto is voor veel mensen een centraal onderdeel van het alledaagse leven geworden. Maar hoe lang gaat dit centrale onderdeel eigenlijk mee? Vervang je auto-onderdelen eindeloos of weet je wanneer de auto niet meer te redden is?

2014

Veel huishoudens hebben minstens één auto in het bezit en de auto wordt meer dan regelmatig gebruikt. We pakken de auto om naar het werk te gaan, naar school en om boodschappen te doen, maar over het algemeen blijft een auto maar een paar jaar bij een eigenaar voordat hij verkocht wordt, of naar de schroot gaat. De gemiddelde levensduur van een auto is dan ook redelijk moeilijk in te schatten. Vervang auto-onderdelen op tijd om de levensduur te verlengen. Rijd je te lang door met niet-functionerende onderdelen, dan zal er zeker meer kapot gaan.

Een aantal factoren die een grote rol spelen

De auto is een fijngevoelige machine. De motor, de lak en de carrosserie hebben allemaal onderhoud nodig. Het is materiaal en wanneer materialen slecht onderhouden worden, dan gaat de levensduur van een auto hard naar beneden. Ook heeft het klimaat een grote invloed. In Afrika gaan auto’s beduidend langer mee dan in Nederland. Dat heeft alles te maken met de hogere luchtvochtigheid in Nederland waardoor ijzer sneller roest. Als laatste is het de bestuurder die het rijtje compleet maakt.

De manier van rijden speelt namelijk ook een grote rol. Te agressief of te voorzichtig rijden is niet goed. Dit trekt een stevige wissel op de motor en dat is het meest belangrijke onderdeel van de auto. Een motor vervangen is vaak te duur en op dat moment wordt de auto meer dan eens afgeschreven.

Terug naar het onderhoud

Even een stapje terug naar het onderhoud. Het onderhoud is één van de grootste factoren voor de levensduur van een auto. Laat je een motor drooglopen door de olie niet op tijd bij te vullen of niet te verversen, dan zal de motor vastlopen, wat vaak het einde betekent. Hetzelfde geldt voor het schoonhouden van de auto en het tijdig vervangen van auto-onderdelen.

Car repair

Is een remschijf te dun geworden, dan moet die vervangen worden. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat er meer beschadigd raakt of dat er een ongeluk uit voortvloeit. Dit is over het algemeen funest voor de levensduur van een auto.

Hoelang gaat een gemiddelde auto nou mee?

De auto’s waar geen wegenbelasting meer voor betaald hoeft te worden omdat ze te oud zijn, die zijn schaars. Een gemiddelde auto gaat een jaar of vijftien mee, maar na een jaar of tien wordt het al een stuk moeilijker om de keuringen door te komen. Dit ligt uiteraard sterk aan de genoemde factoren en aan het merk van de auto. Over het algemeen kan gezegd worden dat de goedkopere modellen beduidend minder lang mee gaan dan de duurdere modellen. Volgens velen zijn het de Volkswagens en de Audi’s die het langste leven beschoren zijn.

Over de auteur