Het belang van het op tijd controleren en vervangen van de ruitenwissers

Er zijn veel onderdelen aan een auto die regelmatig onderhoud nodig hebben. De meeste kunt u waarschijnlijk noemen, maar bent u ook zo iemand die één van de belangrijkste onderdelen regelmatig vergeet te controleren?

 

Veel van de onderdelen in en aan de auto zijn onderhevig aan slijtage. Wanneer u beseft welke krachten regelmatig op de auto en de motor komen te staan, dan is dat ook niet verrassend. Vervelend is het echter wel. Sommige van de onderdelen zijn bijzonder duur, anderen zijn moeilijk om te vervangen zonder de hulp van een monteur. Het vervangen van ruitenwissers wordt vaak vergeten. Niet omdat ze te duur zijn of omdat we ze niet zelf kunnen vervangen, maar omdat we het pas merken wanneer het te laat is.

 

Het vervangen van de ruitenwissers

 

Wanneer het vervangen van de ruitenwissers te laat gebeurt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Vaak betekent dit namelijk dat er een stuk van de route zonder goed zicht moet worden gereden, meestal tijdens regen of sneeuw. Maar de ruitenwissers worden ook meer dan eens gebruikt wanneer het niet regent. Om de ruiten schoon te maken, gebruikt u ruitenvloeistof, welke door de ruitenwissers over het raam verdeeld wordt en vervolgens verwijderd wordt.

 10870612_m

Zonder goedwerkende ruitenwissers wordt dat een lastig en gevaarlijk verhaal. Meer dan 99 procent van de tijd die u rijdend in de auto doorbrengt, kijkt u immers door de voorruit. Wanneer het zicht slecht is, kunt u geen goede inschatting meer maken over afstanden, de zijkant van de weg en overstekende dieren of kinderen. Vandaar dat het tijdig vervangen zo belangrijk is.

 

Wanneer weet u dat de ruitenwissers vervangen moeten worden?

 

Het is niet gemakkelijk om een inschatting te maken over de levensduur van ruitenwissers, omdat dit afhangt van waar u met de auto rijdt en hoeveel kilometers u per jaar maakt. Begint u tijdens het rijden strepen te zien, of begint het rubber los te zitten, dan weet u dat ze vervangen moeten worden. Hebt u ruitenwissers van een beter merk, dan zal er een indicatorpunt aanwezig zijn. Is dit punt verkleurd, dan hadden de ruitenwissers al vervangen moeten zijn.

Dit is een goede reden om te kiezen voor de betere merken wanneer u de ruitenwissers moet vervangen. Deze zijn doorgaans ook makkelijker te monteren en geven zelf aan wanneer ze vervangen zouden moeten worden. Zo weet u zeker dat u niet tijdens een storm zonder zicht komt te zitten, want zelfs het vinden van een parkeerplaats naast de weg wordt dan een levensgevaarlijk avontuur.

 

Het vervangen van de ruitenwissers

 

 10837240_m

Het vervangen van de ruitenwissers is geen moeilijke klus. Zeker de nieuwere modellen zijn snel te vervangen dankzij het gebruik van een kliksysteem. Zorg er altijd voor dat de ruitenwissers goed bevestigd zijn en dat ze bij uw auto horen. Dat verlengt de levensduur van de ruitenwissers en zal uw zicht ten goede komen.

Over de auteur