Controleer de vloeistoffen in de auto voor de vakantie

De vakantie staat weer voor de deur en de meeste mensen hebben de reis al gepland. Gaat u met de auto op vakantie, dan is het goed om deze eerst na te kijken. Hoe zit het met de vloeistoffen? Is het expansievat nog heel, of moet dit vervangen worden?

 19309647_m (1)

Auto’s hebben een regelmatig onderhoud nodig om goed te kunnen presteren. De fijngevoelige motor heeft alle elementen in opperste vorm nodig om goed, veilig en zuinig te kunnen rijden. Daarom is het altijd verstandig om de vloeistoffen na te kijken voordat u een langere reis gaat maken. Een gebrek aan een bepaalde vloeistof kan al snel grote gevolgen hebben, zowel voor de auto als voor de reis zelf. Staat u halverwege met een auto zonder koelvloeistof, dan kunt u niet verder rijden. Vervang het expansievat van de auto daarom tijdig als u lekkage bemerkt, en houd het peil van de vloeistoffen goed in de gaten.

14201348_m

 

Waarschuwingslampjes en lekkage

 

De meeste mensen rekenen erop dat de waarschuwingslampjes in hun auto het werk zullen doen. Op die manier hoeft u zich geen zorgen te maken. Helaas is dat maar de halve waarheid. Het lampje gaat immers pas branden op een kritisch niveau. Wanneer het peil net wat hoger is, doet het lampje niets. Totdat u halverwege de reis bent, tevens het meest vervelende moment om pech te krijgen. Hou er rekening mee dat verlies van koelvloeistof vaak gepaard gaat met een lek expansievat.

20952745_m

Vervang het expansievat van de auto daarom tijdig zodra u merkt dat dit lekt en het de druk niet meer kan regelen. Als u het vat op dat moment niet vervangt, is dat zonde van de vloeistof, maar ook de motor van uw auto kan hierdoor niet optimaal presteren. Dat houdt in dat u brandstof weggooit en de motor vele malen harder laat slijten dan doorgaans het geval zou zijn.

 

Welke vloeistoffen moeten gecontroleerd worden?

 

Voordat u op vakantie gaat met de auto, raden we aan om even onder de motorkap te kijken. Er zijn verschillende vloeistoffen die uw aandacht nodig kunnen hebben. Allereerst de vloeistof voor de ruitenwissers. Dit reservoir is eenvoudig te vinden en u kunt het gewoon tot de rand vullen. Er is meestal geen andere manier om te zien hoeveel er in het reservoir zit. De olie is wat dat betreft een stuk makkelijker. U ziet een peilstok met een geruit gedeelte erop. Wanneer u een langere afstand gaat rijden, is het verstandig om de olie bij te vullen tot de bovenkant van dit geruite gedeelte. Neemt u ook vooral olie mee op reis, zodat u eventueel onderweg kunt bijvullen.

 5247458_m

De laatste vloeistof die u zou moeten nakijken voordat u op reis gaat, is de koelvloeistof. Deze vloeistof houdt de motor gekoeld, zodat deze op optimale temperatuur blijft tijdens het rijden. Op dit reservoir ziet u een duidelijk minimum en maximum. Ook koelvloeistof kunt u het beste meenemen voor onderweg, zodat u goed voorbereid op weg bent!

21777766_m

Over de auteur