De laatste innovaties rond de Michelin banden

Innovaties en autobanden gaan hand in hand bij Michelin. Deze producent van autobanden is altijd op zoek naar de nieuwste manieren om autorijden veiliger en beter te maken. Daarom zijn de Michelin banden steeds weer een voor de hand liggende keuze.

Wanneer het aankomt op veiligheid en comfort, worden veel verschillende onderdelen van de auto genoemd. De meeste mensen vergeten echter de grote rol die de banden spelen bij de wegligging en de veiligheid. Wanneer je wel eens te lang hebt doorgereden op versleten banden, dan snap je precies waarom de banden zo belangrijk zijn. Waar eerder autobanden nog gewoon autobanden waren, is de autoband van de toekomst een band die zichzelf kan repareren, en die zelf kan denken over de best mogelijke ingrepen. De Michelin banden zijn daar een goed voorbeeld van.

15337367_m

De autobanden van Michelin

Alle producenten van autobanden werken constant aan innovaties. De meeste ontwikkelaars leggen de nadruk op de winterbanden, omdat deze het meeste werk moeten verrichten tijdens het rijden. De Michelin banden worden echter allemaal constant onder de loep genomen. Michelin besteedt jaarlijks vele miljoenen aan onderzoek en testen om de banden steeds beter te maken.

Op het moment dat de elektrische auto in zicht kwam, had Michelin al banden ontwikkeld die speciaal voor deze auto gemaakt waren. Op die manier werden alle elementen optimaal gebruikt. Tegenwoordig is Michelin al vele malen verder met banden die zichzelf kunnen repareren en banden die zelf gebruikmaken van de groeven.

Banden die zichzelf herstellen

Jaarlijks zijn tienduizenden automobilisten de klos wanneer zij autorijden. Een lekke band kan veroorzaakt worden door de kleinste oneffenheid in het wegdek, en scherpe voorwerpen puncteren het rubber al snel. Michelin heeft er veel werk in gestopt om banden te ontwikkelen die zelf kleine gaatjes kunnen repareren. Tegelijkertijd kwam Michelin met een autoband die vele malen meer grip had dan de gemiddelde band. In plaats van de normale groeven te gebruiken, hebben deze banden meer dan 150 extra groeven die ervoor kunnen zorgen dat het water vele malen sneller en beter afgevoerd wordt. Alsof dat nog niet genoeg is, expanderen de grotere groeven zich ook nog eens bij veel water op het wegdek. Deze band past zich dus letterlijk aan de omstandigheden aan om zo de veiligheid van de bestuurder vele malen groter te maken.

 

9471675_m

Niet alleen autobanden

Het draait bij de Michelin banden niet alleen maar om de automobilisten. Ook in de motorsport spelen de ontwikkelingen van Michelin een bijzonder grote rol, en onlangs kondigde de producent aan dat het een band wist te maken voor vliegtuigen dat zoveel lichter was dan de normale band dat het te merken was aan het brandstofverbruik van de vliegtuigen die de lichtere Michelin banden gebruikten.

Daarnaast is Michelin ook bijzonder actief in de landbouw om innovatievere tractorbanden te maken die veel langer meegaan en die vele malen groter kunnen zijn dan de banden die op dit moment op de markt zijn.

Over de auteur