Wat is de katalysator?

Tegenwoordig is de katalysator een verplicht onderdeel van de automotoren. Het is het onderdeel dat ervoor zorgt dat de schadelijke uitlaatgassen een stuk minder schadelijk gemaakt worden voor mens en milieu. De werking van de katalysator is de meeste mensen niet helemaal duidelijk, het belang echter wel.

26044220_ml

De motor van een auto werkt door middel van verbranding. De vloeistoffen die hiervoor gebruikt worden, worden omgezet in gassen die schadelijk zijn voor mens en milieu. Daarom is het tegenwoordig verplicht om een goed werkende katalysator te hebben. De meeste mensen komen er pas bij de Apk-keuring achter dat de katalysator van de auto niet werkt. De meter in de garage geeft dan namelijk te hoge waardes aan voor de uitstoot. De katalysator is gecontamineerd, of is verstopt geraakt. Beide problemen zijn niet gemakkelijk te herkennen, maar de testen liegen er niet om. Het vervangen van de katalysator van de auto is de enige oplossing.

Wat doet de katalysator?

De schadelijke gassen van de motor worden door de zogeheten ‘kat’ gevoerd. Dat is een onderdeel met veel edelmetalen aan de zijkanten, die ervoor zorgen dat de gassen via een scheikundig proces omgezet worden naar gassen die minder schadelijk zijn voor mens en milieu. Omdat dit een scheikundig proces is, is de katalysator een gevoelig onderdeel. De verkeerde brandstof gebruiken kan leiden tot een te hoge temperatuur, waardoor de katalysator van binnen verbrandt. Het kan ook gebeuren door teveel trillingen op het chassis of direct op de katalysator. De materialen van de katalysator zullen dan afbrokkelen en dat zorgt er direct voor dat het delicate proces van omzetting niet meer optimaal werkt. Het gevolg is dat het vervangen van de katalysator van de auto de enige oplossing is om veilig te kunnen rijden, met een goedgekeurde auto.

41808413_m

Wat is belangrijk bij het vervangen van de katalysator?

De katalysator werkt aan de hand van sensoren. Wanneer de lambdasonde niet meer werkt, wordt er niet meer geregistreerd. Is de sonde zelf in orde, maar zijn de waardes nog altijd te hoog, dan is het belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan. Het is namelijk niet zo dat elke katalysator zomaar in de auto geplaatst kan worden. De omvang en werking van de katalysator is aan eisen verbonden die met het soort en type auto te maken hebben. Wanneer u zeker weet dat u de goede katalysator kunt vinden, dan heeft u geluk. De meeste mensen laten dit werk liever in een garage doen, ook omdat het monteren van de katalysator een nauwkeurige klus is. Wanneer de katalysator op de verkeerde manier gemonteerd wordt, werkt deze niet naar behoren. Hetzelfde geldt voor een katalysator die gevallen is tijdens de montage. De edelmetalen zitten dan naar alle waarschijnlijkheid al enigszins los. Hierdoor zal de katalysator niet of nauwelijks werken, waardoor de uitstootwaardes van de auto nog altijd te hoog zullen zijn.

Over de auteur