De voordelen en nadelen van een automaat

De automaat heeft lange tijd een slechter imago gehad dan de handgeschakelde auto. Tegenwoordig zijn de meeste vooroordelen ingehaald door de techniek. Wat zijn precies de voordelen en nadelen van een automaat ten opzichte van een handgeschakelde auto?

37098790_m

Het is nog maar kort geleden dat de automaat een bijzonder slecht imago had. De automaat verbruikte aanzienlijk meer dan een handgeschakelde auto, had beduidend minder vermogen en wanneer het aankwam op imago, dan won de handgeschakelde auto met gemak. De automaat was voor mensen die niet met een versnellingspook om konden gaan, zo werd gezegd. Tegenwoordig zijn de handgeschakelde auto’s nog altijd populairder in Europa, maar waarom eigenlijk? Wat zijn de voordelen en nadelen van een automaat tegenover een handgeschakelde auto, behalve het vervangen van de koppeling?

De voordelen van een automaat

Tegenwoordig vallen de vooroordelen weg. Het verbruik van een automaat is namelijk helemaal niet meer veel hoger dan die van een handgeschakelde auto. Met de huidige stand van de techniek is de automaat ronduit zuinig te noemen. Het vermogen van de automaat ligt ook zeker niet lager dan die van een handgeschakelde auto. In plaats van deze vooroordelen zijn er een heel aantal voordelen gekomen voor de bestuurder. Allereerst is het veel meer ontspannen om met een automaat te rijden. U kunt altijd beide handen aan het stuur houden en u heeft nog maar één voet nodig tijdens het rijden. U heeft immers geen koppeling die u moet bedienen tijdens het rijden. Ook tijdens het optrekken en het filerijden heeft de automaat duidelijke voordelen. Het is een stuk makkelijker voor u, omdat de auto niet meer af zal slaan voor u berekent wanneer er precies geschakeld moet worden naar een volgende of vorige versnelling.

21491746_m

De nadelen van een automaat

Natuurlijk heeft een automaat ook bepaalde nadelen. De koppeling vervangen is misschien wel één van de grootste problemen bij de automaten. Wanneer u een probleem heeft met het schakelen van de auto, of de koppeling is versleten, dan moet deze vervangen worden. U heeft misschien geen koppelingspedaal, maar de auto heeft nog altijd zelf een koppeling om te kunnen schakelen. Bij een handgeschakelde auto is het niet moeilijk om te koppeling te vervangen, bij een automaat is het echter een lange en moeilijke klus, die doorgaans eindigt met het slepen van de auto richting de garage.

39546090_m

Er zijn ook andere nadelen van een automaat die u vaker tegen zal komen tijdens het rijden. Een van deze nadelen is dat u als bestuurder net even wat minder controle over de auto heeft. Schakelen is een handige manier om sneller op te kunnen trekken, of flink te kunnen remmen. Wanneer de auto dit voor u moet doen, is het nog maar de vraag of de uitwerking hetzelfde zal zijn. Daar komt nog eens bij dat het schakelen iets is dat u kunt verleren. De kans is dus groot dat u na het kopen van een automaat vast komt te zitten aan dit type auto.

Over de auteur