Wanneer en hoe moet de distributieriem vervangen worden?

De distributieriem is één van de meest belangrijke onderdelen van de auto. Deze zorgt er namelijk voor dat de onderdelen binnen de motor ‘op tijd’ in elkaar grijpen. Wanneer de distributieriem niet goed meer is, kan dit zorgen voor grote schade aan het motorblok van de auto.

32307349_m

De distributieriem is het onderdeel dat ervoor zorgt dat nokkenas en de krukas precies op elkaar afgesteld staan. Dit zorgt ervoor dat de ontsteking van de brandstof en de werking van de motor op elkaar afgesteld zijn. Wanneer dit niet het geval is, lopen de onderdelen tegen elkaar aan en wordt de motor beschadigd. Deze beschadiging kost vaak veel geld en de motor zal het niet meer doen. In de meeste gevallen moet de motor volledig gereviseerd worden, of moet er een nieuw motorblok besteld worden. Een distributieriem tegen een lage prijs kopen is dan een veel beter idee.

Wanneer moet de riem vervangen worden?

In het onderhoudsboekje van uw auto staat vermeld wanneer de distributieriem vervangen moet worden. Doorgaans staat daar dat de riem 120.000 tot 150.000 kilometer meegaat, maar er staat ook een aantal jaren vermeld. Bereikt u het aantal kilometers, dan moet de riem vervangen worden. De riem is dan versleten. De distributieriem is een getande riem en de tanden zijn dan afgesleten, waardoor de riem gaat slippen. De motor loopt dan minder goed. Bereikt u het aantal jaren, dan moet de distributieriem vervangen worden. De riem is dan niet versleten, maar het aantal jaren heeft ervoor gezorgd dat de riem uitgedroogd is. Wanneer u met deze riem doorrijdt, heeft u grote kans dat de riem zal breken. Als dit gebeurt, loopt de motor van de auto direct stuk. Dit kunt u vermijden door een distributieriem tegen een lage prijs te kopen. Zorg er wel voor dat de riem een goede kwaliteit heeft. Zo vermijdt u dat u binnen de kortste keren opnieuw aan het sleutelen moet.

21605451_m

Zelf vervangen of laten doen?

De distributieriem vervangen is een precieze klus. De riem heet in het Engels niet voor niets een timing belt. Het is het onderdeel dat ervoor zorgt dat alles binnen de motor op het goede moment gebeurt. De meeste mensen kiezen ervoor om het vervangen van de riem te laten doen door de garage. Voor de meeste automerken wordt hier tussen de twee en drie uur voor gerekend. Er zijn echter uitzonderingen waarbij de klus veel duurder uit kan vallen. Op dat moment kan het verstandig zijn om op zoek te gaan naar mogelijkheden om de riem zelf te vervangen. Wanneer u ervoor kiest om zelf de riem te vervangen, overweeg dan altijd om de waterpomp ook te vervangen. De levensduur van dit onderdeel is bij benadering hetzelfde en het is gemakkelijk te doen wanneer de riem verwijderd is. Let er bij het monteren van de riem op dat de streepjes op de goede plaats staan. Zo weet u zeker dat de motor ‘op tijd’ gezet is.

Over de auteur