Wanneer en hoe vervang je de uitlaat?

De werking van de motor van een auto wordt bepaald door een groot aantal factoren. Een van deze factoren is de uitlaat. Vervang je uitlaat daarom tijdig wanneer er problemen ontstaan; maar wanneer en hoe moet je een uitlaat vervangen voor het beste resultaat?

 

Wanneer en hoe vervang je de uitlaat?

 

De meeste mensen weten pas dat er problemen zijn met de uitlaat wanneer het tijd is voor de APK. De uitstootwaardes liggen dan vaak veel te hoog en dat zorgt ervoor dat de auto niet goedgekeurd kan worden. Een klein lek in de uitlaat zorgt al snel voor het aanzuigen van valse lucht, waardoor de CO2-waardes hoger uitvallen dan toegestaan. Maar een lekke uitlaat brengt meer problemen met zich mee. Het verbruik van de motor zal hoger uitvallen (minder weerstand in de uitlaat) en vaak is er sprake van geluidsoverlast wanneer het lek groter wordt. Vervang je de uitlaat op dat moment niet, dan zal de hele straat denken dat er een sportwagen langs komt rijden.

 6576293_l

Hoe werkt de uitlaat?

 

De uitlaat bestaat uit meerdere delen die ervoor zorgen dat de gassen afgevoerd en gefilterd worden. Tegelijkertijd dempt de uitlaat het geluid dat geproduceerd wordt door de motor. Dit alles zorgt ervoor dat de overlast voor mens en milieu en stuk lager uitvalt dan wanneer er geen uitlaat op de auto zit, maar door de tegendruk in de uitlaat zorgt het ook voor een meer volledige verbranding binnen de motor zelf. Een goede uitlaat is dus niet alleen belangrijk voor de mensen en het milieu, maar ook voor de portemonnee. Merk je dat er meer geluid onder de auto vandaan komt, of merk je een stijging in het verbruik van de motor, of liggen de waardes van de uitstoot ineens te hoog, dan vervang je de uitlaat best direct. Zo voorkom je grotere problemen.

2853115_l

 

De uitlaat vervangen

 

Het vervangen lijkt moeilijk, maar dat is het niet. De uitlaat hangt onder de auto en bestaat uit verschillende delen die aan elkaar gemonteerd zijn. De uitlaat zelf hangt met klemmen onder de auto, die voorzien zijn van rubberen ringen. Dit zorgt ervoor dat de schokken van de auto en het wegdek niet direct overgebracht worden op de uitlaat; zou deze vast aan de auto zitten, dan zou hij er binnen honderd kilometer af liggen. Het vervangen is eenvoudig. Zoek de plek op waar het lek zit. Vaak is dit met het blote oog te zien, door het ontsnappen van de gassen. Dit onderdeel maak je los door de klemmen te verwijderen en het onderdeel uit de andere delen te halen. Het vastzetten van het nieuwe stuk gaat in precies de omgekeerde volgorde.

Let wel op: een uitlaat vervangen is makkelijk, maar alleen wanneer deze koud is. Is het zogenaamde ‘flexibele middenstuk’ kapot, dan is het slim om beide stukken te vervangen: Het lassen van dit gedeelte gaat nagenoeg nooit goed en zal ervoor zorgen dat je binnen de kortste keren weer onder de auto komt te liggen.

23319165_m (1)

Over de auteur