Hoe vervang je de schokdempers van de auto?

Schokdempers gaan gemiddeld 80.000 kilometer mee, maar het is wel aan te raden ze elke 20.000 kilometer te controleren. Ze zijn namelijk van essentieel belang voor de remweg en de controle in de bochten. De schokdempers vervangen kan levens redden.

Schokdemper 

De schokdempers zijn een belangrijk onderdeel van de auto. Hoewel niet veel mensen er bij stilstaan, zijn de schokdempers bepalend voor de remweg en ook voor de controle over de auto in de bochten. Bij het niet of slecht functioneren van de schokdempers kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan. De schokdempers vervangen is dan ook geen keuze: wanneer er een schokdemper kapot is, zal je aan de slag moeten. Maar hoe vervang je zelf de schokdempers?

Het vervangen van de schokdempers

 Het belang van de schokdempers is duidelijk, maar zijn deze onderdelen wel zelf te vervangen? Het antwoord is volmondig ja. Met de juiste gereedschappen en genoeg tijd om te sleutelen is het prima te doen. Zorg er altijd voor dat je de juiste schokdempers bestelt. Er is een bepaalde maat voor elke auto en andere maten zullen simpelweg niet passen en niet werken. Let er goed op dat je een veerspanner of een goede klem gebruikt bij de veren. Er zijn veel mensen die zichzelf flink bezeren door spanbanden te gebruiken. De druk op de veren is enorm en zonder een goede veerspanner is het een gevaarlijke klus, zeker wanneer je onder de auto ligt.

De schokdempers moeten per set vervangen worden, maar veel mensen kiezen ervoor om de schokdempers per vier te vervangen. Het is een gecombineerd effect. Wanneer je met vier verschillende schokbrekers rijdt, geeft dat een vervelend effect. De spanning en slijtage zijn namelijk niet hetzelfde.

Zelf vervangen van de schokdempers

 Wanneer alleen de schokdemper vervangen hoeft te worden (en de veer niet), dan is het een kwestie van de auto goed ondersteunen, het wiel losdraaien en zorgen dat er genoeg ruimte is. Vervolgens draai je de bovenste moer van de schokbreker los, haal je de veer eraf en kun je deze overzetten op de nieuwe schokdemper. In veel gevallen is het makkelijker en sneller om direct een complete veerpoot aan te schaffen, zodat de hele set in één keer gemonteerd kan worden. Het terugbouwen gaat in precies de omgekeerde volgorde. Draai vervolgens het wiel nog eens als de auto weer op de grond staat. Je kunt de eerste kilometers het best even wat rustiger rijden. Zo kan de schokdemper wennen en weet je zeker hoe de auto reageert.

17831335_m

 

Niet de makkelijkste klus

 Het vervangen van de schokdempers is niet de makkelijkste klus die er bestaat, maar ook niet de meest ingewikkelde. Let altijd op de kracht van de veer en zorg dat de auto stevig ondersteund is. Het aantal ongelukken dat thuis in de garage plaatsvindt, is namelijk aanzienlijk. En voorkomen is altijd nog beter dan genezen.

Over de auteur